MI A ROOIBOS?

Posted by Olekszik Dorottya teaszakértő, tea sommelier

Mi a rooibos? 

A növény zanóthoz hasonló, 1-2 méter magas, seprűszerű, melegigényes cserje, amelyet a termesztésben 50-60 centiméter nagyságúra visszavágnak. Törzse enyhén pihés főtörzs, amely a talajhoz közel számtalan oldalágra ágazik el. 

Levelei a hajlékony ágakon találhatóak meg, fenyőtűkhöz hasonlóan tűszerűek. A rooibos virágját  októberben hozza, amelyek pillangó formájúak,  élénksárga színűek, nagyon feltűnőek. A virágok a növényen rövid nyélen ülnek.  







 
A rooibos (Aspalathus linearis) vagy vörös fokföldi rekettye Dél-Afrikában őshonos, endémikus a Cederberg hegységben, Western Cape tartományban. Az Aspalathus növénycsalád 200 faja ismert és őshonos Dél-Afrikában, közülük csak a linearis variáns hoz gazdasági hasznot.

A rooibos növény 300-600 m között magasságban él, alkalmazkodva a Cederberg hegység zord klímájához. A téli minimum hőmérséklet fagypont körüli, nyáron akár 48 C feletti maximum hőmérsékleteket is mérnek. Az éves hőingás igen magas. 

Az évi csapadékmennyiség rendkívül csekély, 180-500 mm közötti, de az ültetvényeken öntözést ritkán használnak. Bár intenzív esőre télen van szüksége, növekedése csak tavasszal indul. A növény a fynbos többi növényi lakójához hasonlóan hatékony túlélési módszert fejleszetett ki; 3m vagy mélyebbre növeszti gyökereit a jó vízáteresztő, savas kémhatású, homokos talajba.









 A növény gombaölőt nem igényel, rovarölőt is csak elvétve, ezért magas a bio minősítés aránya!

A növényt 18 hónappal ültetés után kezdik vágni először a kb. 50 cm magas növényről. Az aratása az ültetvényeken évente egyszer lehetséges.







A roobos feldolgozása évszázadok óta hasonlóan történik. Régen a bennszülöttek kalapáccsal aprították, majd szárították a napon. A gyártási folyamat mára kissé finomodott, köszönhetően az új technológiáknak. 

A leszedett növényt a kötegelik, majd aprítják. A  benedvesített rooibost a napon szárítják, miközben enzimek segítségével oxidáció történik. A hosszú napon szárítás eredménye a vörös szín és édes aroma, valamnint a karakteres íz.  A kész rooibos nedvességtartalma 10%-nál kevesebb, aromái ezért áthatóak, renkívül kellemesek.